Obnova zahrady Mateřské školy Vodnická v Praze-Újezdě

Školka sídlí v menší moderní budově, která byla postavena teprve v roce 2011. Kromě více než 50-ti dětí ji každou neděli využívá místní církevní sdružení a nárazově tu probíhají také různé zájmové kroužky. Zahradu původně tvořila rovná zatravněná plocha ve tvaru písmene L obehnaná betonovou zdí. Fádní plocha neposkytovala dětem dostatek podnětů ke hře, učitelky s rodiči se proto rozhodli situaci změnit a vytvořili společnou vizi zahrady, která by děti bavila a zároveň je rozvíjela.

Ve spolupráci s architektkami vznikl koncept zahrady „Na vlnách“. Vymodelovaný terén a nově vysazené keře vytvořily prostor pro přirozené schovávačky, jejichž součástí je i zemní domek s periskopem, několik zvukovodů, kůloviště s kormidlem nebo lanový mostek. Při proměně zahrady se opakovaně zapojili také rodiče s dětmi. Vzniklo tak například několik záhonů k pěstování bylinek a rostlin nebo originální labyrint či nástěnné počítadlo. Projekt finančně podpořila řada dalších dárců a sponzorů. 

výběr projektuGrantová výzva 2013
realizace2013–2015
náklady1,5 mil. Kč
grant800 tis. Kč
projektantIng. Mgr. Eva Jeníková a Ing. Magdalena Smetanová (atelier in-site), Ing. Jana Pyšková
výtvarníkIng. Mgr. Eva Jeníková
dodavatelTrees s.r.o., Petr Korecký
rozloha840 m2