Obnova zahrady Mateřské školy Vodnická v Praze-Újezdě

Zahrada ve Vodnické se slavnostně otevřela dětem

22. 5. 2015

První z mateřských škol, které jsme vybrali v grantové výzvě Zahrada hrou 2013, včera slavnostně odemkla branku své obnovené zahrady. Symbolickým klíčem v zámku postupně otočili ředitelky školky a nadace, architektky a zástupci městské části Praha 4 Újezd.

Příprava a realizace projektu trvaly zhruba dva roky. Po úvodní fázi projektu zahrnující zapojení učitelů, dětí, rodičů i širší komunity se projektování zhostily architektky z ateliéru In-site. Jejich pojetí zahrady „Na vlnách“ změnilo rovnou a jednotvárnou plochu obehnanou vysokou betonovou zdí k nepoznání. Upravený terén a nově vysazené keře vytvořily prostor pro přirozené schovávačky, jejichž součástí je i zemní domek s periskopem, několik zvukovodů, kůloviště s kormidlem nebo lanový mostek. Během projektu se v zahradě opakovaně angažovali také rodiče. Vzniklo tak například několik záhonů k pěstování bylinek a rostlin nebo originální labyrint či nástěnné počítadlo, vytvořené během dílny pořádané u příležitosti Dne rodiny.

Zahradu Na Vlnách při Mateřské škole Vodnická navrhly Ing. Mgr. Eva Jeníková a Ing. Magdalena Smetanová z atelieru In-site ve spolupráci s Ing. Janou Pyškovou. Herní prvky a zahradní úpravy realizovali Petr Korecký ve spolupráci s firmou Trees, s.r.o.

Školka ve Vodnické je jednou z pětice těch, které získaly 750 tisíc korun z nadačního příspěvku na přípravu a realizaci proměny zahrady. Další finanční prostředky jí poskytla městská část. Od Nadace Proměny může školka do konce letošního roku čerpat ještě dalších 50 tisíc korun na údržbu a další rozvoj zahrady.

Více o projektu

fotogalerie